Upierzenie ptaków – ciekawostki

Sójka to przedstawiciel rodziny krukowatych. Jest średnim ptakiem, który żyje w prawie całej Euroazji oraz pólnocno-zachodniej części Afryki. Także w Polsce gatunek ten śmiało traktować można jako popularny. Sójkę uznaje się za jednego z najbardziej barwnych ptaków z rodziny krukowatych, które zobaczyć można na obszarze całej Europy.

Jego oryginalne zestawienie czerwonobrązowej barwy ciała z przeplatającą się czernią oraz niebieskim kolorem na skrzydłach, sprawia, iż ptak ten jest wyjątkowo łatwy do rozpoznania. Samiec i samica sójki posiadają jednakowe ubarwienie , a także szalenie zbliżone do siebie gabaryty. Przepiękne prążkowane pióra sojki bardzo często można znaleźć w spadających liściach z drzew, bowiem to właśnie w trakcie jesieni ptaki te się pierzą, gubiąc swoje pióra.

Ptaki upierzenie

Pióra sojki mogą zdradzić bardzo {dużo|wiele o niej samej. Starczy zaledwie jedno pióro, by znający się na rzeczy ornitolog, mógł stwierdzić, w jakim wieku jest jego właściciel. Wszystko jest zasługą niebiesko-czarnych prążków, na podstawie których określa się wiek tych ptaków. Długość ciała sojki sięga najwyżej 35 centymetrów. Rozpiętość skrzydeł tego ptaka mieści się natomiast w przedziale od 52 do 58 centymetrów. Czytaj dalej Upierzenie ptaków – ciekawostki

Koczujący tryb życia ptaków

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (zaliczanych także niegdyś do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten żyje w niemalże całej Europie, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te wielokrotnie docierają również aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej. Izolowane populacje tego gatunku ptaka spotkać można dodatkowo w północnej części Azji oraz Ameryce Północnej.

Sposób życia mysikrólika zwyczajnego jest zróżnicowany, bowiem częściowo traktuje się go jako osiadły, a po części za wędrowny oraz koczujący. Zima jest dla tego gatunku czasem, w którym wyrusza ona w stronę południowej Europy lub też północnej Afryki. W naszym kraju mysikrólik pospolity zamieszkuje świerkowe lasy górskie i znajdujące się na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską oraz Białowieską.

Ptaki tryb życia

Jest to ptak szalenie popularny na terenie Polski, a jego najmniejszą najniższą liczebność zauważa się na tych obszarach, na których nie rosną wspomniane lasy świerkowe. Mysikrólik zwyczajny jest najmniejszym ptakiem na całym kontynencie. Mimo, że nierzadko za takiego brany jest strzyżyk, to właśnie mający co najwyższej 9 centymetry długości mysikrólik, zdobył w tej kategorii niezaprzeczalne pierwsze miejsce na podium. Mysikrólik zwyczajny jest krępej, okrągłej budowy ciała. Czytaj dalej Koczujący tryb życia ptaków

Jak rozróżnić ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem mieszkającym na terenie Polski. Jest on mylony wielokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających aktualnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, w obecnej chwili coraz częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też po prostu w mieście.

Wielkość ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Czytaj dalej Jak rozróżnić ptaki?