Jak rozróżnić ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem mieszkającym na terenie Polski. Jest on mylony wielokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających aktualnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, w obecnej chwili coraz częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też po prostu w mieście.

Wielkość ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna.

Nie można nie wspomnieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest intensywnie czarny.  U gołębia grzywacza mamy do czynienia z tak zwanym dymorfizmem płciowym, bowiem samca i samicę różni odmienny wygląd zewnętrzny. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie , a także słabszą poświatę pokrywającą szyję oraz pierś. Dodatkowo warto powiedzieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej poświaty na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *