Jak rozróżnić ptaki?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest obecnie chyba najpowszechniejszym gatunkiem mieszkającym na terenie Polski. Jest on mylony wielokrotnie w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które pozwalają na rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który stanowi reprezentanta licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających aktualnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem życia tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, w obecnej chwili coraz częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też po prostu w mieście.

Wielkość ptaków

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi bokami szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten zdobył taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Następną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Czytaj dalej Jak rozróżnić ptaki?